memòria i llegat dels periodistes

Memòria dels periodistes

El projecte Memòries i llegats dels periodistes està ideat per la Fundació Moret i Marguí amb el propòsit de poder reunir i recuperar els llegats i memòries de persones que, dins de l’àmbit comunicatiu o periodístic, han viscut moments o situacions històriques rellevants ja que sovint són una font documental de gran valor històric, cultural, social, polític i professional.

Memòries i llegats dels periodistes té la finalitat d'incentivar, recuperar, conservar i catalogar els llegats personals i professionals dels periodistes.

 

Objectius:

 • Promoure la donació de memòries i llegats amb l'objectiu de posar-los a disposició de la ciutadania.
   
 • Recollir les memòries i llegats, arxivar-los (a l'Arxiu Nacional de Catalunya, a la Xarxa d'Arxius Comarcals i a altres arxius reconeguts) i digitalitzar-los.
   
 • Cercar permanentment la implicació de les administracions públiques, les empreses de la comunicació i les associacions de professionals de l'àmbit de la comunicació.
   
 • Difondre gran part dels llegats i memòries que s'aportin a través d'exposicions, homenatges i altres activitats paral·leles que mostrin el periodisme com una professió històricament activa.
   
 • Tots els fons dipositats s’integraran, en un futur pròxim a un Catàleg Col·lectiu de la Memòria personal de Catalunya que es mantindrà actualitzat per la SGA.

Manifest

La majoria dels professionals del periodisme compten amb una amplia riquesa documental I experiencial recollida al llarg de la vida professional que considerem d’un alt valor cultural, polític, social..., per la seva contribució a la memòria col·lectiva. Aquests llegats corren el risc de perdre’s per la dificultat que comporta guardar-los.

Així doncs, el projecte Memòria i llegat dels periodistes:

 • Neix amb l’objectiu de recuperar, conservar i catalogar els llegats dels professionals de la comunicació de Catalunya i, incentivar a que aquests elaborin i aportin els seus llegats i memòries.
   
 • Vol mobilitzar als agents del periodisme (professionals, entitats i empreses) en la recuperació, conservació i divulgació dels continguts informatius generats en els diferents registres (textos, fotografies, audiovisuals, etc...)

Hisper UABEl grup de recerca en història del peridoisme HISPER (UAB)i la Fundació Moret Marguí volen promoure de forma conjunta el coneixement del patrimoni documental col·lectiu periodístic. Amb aquesta finalitat, els alumnes de periodisme treballaran en l’elaboració de la memòria de periodistes rellevants, posteriorment es farà la publicació d’aquestes memòries a la col·lecció "Memòria del segle XX" (Ed. Cossetània)