Memòria d'historiadors

Revista SapiensPublicació quinzenal al Blog d'historiadors catalans del s. XX de la revista digital Sàpiens, amb imatges. Amb l'objectiu de presentar durant els propers dos anys als 50 historiadors més rellevants. 

Dirigit per Josep Maria Figueres, historiador i professor a la Universitat Autònoma de Barcelona-

Veure memòries

Visitar web de la revista digital Sapiens

Memòria documental de Catalunya

Museu Historia BarcelonaAquesta secció, que ofereix la pàgina web del Museu d'Història de Catalunya amb el suport de la Fundació Moret Marguí, a tots els seus visitants, presentarà setmanalment un document rellevant de la història de la Catalunya contemporània, del segle XVIII fins l'actualitat. 

Considerem la història en un sentit extens: història política, parlamentària, social, econòmica, religiosa, cultural, especialitzada... Presentarem documents rellevants de les èlits i del món popular: polítics i escriptors la majoria però també els oblidats com camperols o sindicalistes o bé els testimonis, des de professionals a periodistes.

Esdeveniments rellevants i no només de la història institucional. Tant pot ser l'editorial d'un periòdic, la crònica d'una militant anarquista tancada a la presó, el testimoni d'un missioner compromès a l'Amazones, un fragment de memòries, un manifest reivindicatiu, un fragment de les memòries d'un escriptor o d'un metge, la carta d'un exiliat republicà o el discurs d'un alt càrrec del poder que l'ha foragitat. Pel coneixement de la història interessa la diversitat tipològica dels documents que ens mostra el mosaic que la constitueix.   

Temàticament ens allunyem de la simple història documental oficial. La visió del testimoni popular ens serà ben present. Hi excel·leixen els materials de caràcter personal, és a dir memòries i dietaris, epistolaris... elements de clara connotació testimonial amb els documents convencionals com manifestos, parlaments, discursos, intervencions parlamentàries i, és clar, materials considerats menors, d'un poema satíric a una octaveta de denúncia o un article periodístic. Amb la voluntat de divulgar la història global a través d'aspectes puntuals.

Veure documents

Visitar web de la revista digital MUHBA

Sobre l'autor: Josep Maria Figueres

Josep Maria Figueres © Elena Fernández

Josep Maria Figueres / © Elena Fernández

Historiador especialitzat en la història del periodisme català i professor d'història de la comunicació a la Universitat Autònoma de Barcelona des de 1991, ha realitzat nombrosos estudis sobre història del periodisme i el catalanisme polític, com La Renaixença, El País, Diari de Barcelona, Avui, Abc, Diari Català (premi Nicolau d'Olwer de l'Institut d'Estudis Catalans), La Pàtria Catalana, Cuca Fera(premi J. Givanel, IEC), i 12 periodistes dels anys trenta (1994).

Ha editat recopilacions de cròniques periodístiques (Madrid en guerra -2004 i 2006- i Les cròniques de guerra de Lluís Capdevila, 2011) i d'entrevistes (Entrevista a la guerra. De Lluís Companys a Pau Casals, 2007). Ha editat els sumaris dels consells de guerra de Prat de la Riba (1996), M. Carrasco i Formiguera (1999) i Lluís Companys (1997). Diversos dels seus treballs han estat recollits en els volums Premsa i nacionalisme (2002) i Periodisme en la Guerra Civil (2010). D'altres s'han traduït a l'espanyol, com El periodismo catalán. Prensa e identidad (2012). També és autor de Valentí Almirall (1990 i 2004), El primer Congrés Catalanista i V. Almirall (1990 i 2004),  Guia bibliogràfica de Catalunya (1993), Guia bibliogràfica de les Illes Balears (1997), Veus de l'exili. 20 testimonis de la diàspora catalana (2007), Història contemporània de Catalunya  (2003), Pau Casals. Escrits i discursos. Pau, pau i sempre pau (2010). Té en curs d'edició l'obra completa de V. Almirall (IEC) i La Veu de Catalunya (Base).

Dirigeix la col·lecció 'Memòria del segle XX' (Cossetània) amb el suport de la Fundació Moret i Marguí, 'Gazeta. Revista d'Història de la Premsa' (IEC) i el grup de recerca HISPER; coordina les Jornades d'Història de la Premsa i és vocal de l'Asociación de Historiadores de la Comunicación i de la Societat Catalana d'Estudis Històrics.

L'any 2009 va coordinar la representació catalana a la XXI Feria del Libro (Mèxic), en què Catalunya va ser la nació convidada. Ha comissariat diferents exposicions, com 'Premsa catalana', 'Aurora. La Segona República a Sant Cugat del Vallès' i 'Pau Casals i l'exili'. També ha estat professor convidat a Mèxic, Costa Rica, França, Itàlia, la República Àrab Sahrauí Democràtica o Quebec.